Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΓΛΥΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ


  • Κολοκυθόπιτα

    Στο σπίτι μας τα γλυκά «ταξίδευαν» πολύ πιο γρήγορα από άλλες νοστιμιές, πόσο μάλλον αν ήταν πίτες. Είναι σαν τα αγγλικά που πρωτοξεκινήσαμε και μετά διδαχθήκαμε άλλες ξένες γλώσσες.

    Είτε κολοκύθα, για τον σκράπα μαθητή είτε κολοκυθάκι μου, όπως χαϊδευτικά χρησιμοποιούμε, την ίδια γεύση δίνουν στην κολοκυθόπιτα. Σαν αυτή που μας έφερνε η μητέρα μετά το κατσάδιασμα. Γεμάτη χρώματα και αρώματα, σαν το ουράνιο τόξο μετά τη βροχή. Το φύλλο της χρύσιζε σαν φλουρί Κωνσταντινάτο και εμείς είχαμε ολόκληρο θησαυρό μόνο για μας. Κατά δικό μας. Παιδικά χρόνια…

    Μιλάμε για την ευρέως γνωστή κολοκυθόπιτα, την star Pitta σε όλα τα μέρη της Ελλάδος. Όμως από εδώ σήμερα θα σας πούμε την συνταγή που θα απογειώσει την γεύση της.

    Υλικά-Υλικά

    Θα χρειστούμε:

    4 κούπες ξύσμα από κολοκύθα

    1 ½ κούπα ζάχαρη

    ½ ρύζι

    1 «πρέζα» αλάτι

    500 γραμμάρια φύλλο μπακλαβά

    *(Αν θέλετε μπορείτε να ανοίξετε δικό σας φύλλο (βλ. ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ). Αλλά αν είστε καλές μαζί μου μπορώ να ξαναγράψω τη συνταγή. Εξάλλου τι είναι για μένα μια «γκουρού της πίτας», ένα απλό copy – paste και για εσάς λίγοοοος κόπος παραπάνω.)

    ¾ λάδι



    Εκτέλεση(Και μπαμ και μπουμ οι κουμπουριές… μέσα στο ταψί)

    Παίρνετε μια μεσαίου μεγέθους κολοκύθα. Εκτός από το μποστάνι, μπορείτε να την βρείτε σε μανάβικο, στη λαϊκή, δίπλα στον πάγκο «με τα κολοκυθάκια και το χοντρό μπιζέλι που χορεύει τσιφτετέλι…». Ξύνετε με ένα κουτάλι το περιεχόμενο της κολοκύθας και το ρίχνετε μέσα σε μια γαβάθα. Έπειτα προσθέτετε τη ζάχαρη, το ρύζι και το αλατάκι.

    Αναδεύετε το μείγμα καλά, βάλτε λίγο χέρι, δεν πειράζει θα «ζυμωθεί» καλύτερα το μείγμα.

    Αλείφουμε το ταψί με το λάδι και απλώνουμε το φυλλο-κάρδι μας, 4 φύλλα μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια. Αδειάζουμε το ξύσμα της κολοκύθας και με μια σπάτουλα το απλώνουμε μέχρι να πάει παντού. Σκεπάζουμε με ένα φύλλο την πίτα και κλείνουμε τις άκρες.

    Φουρνίζουμε την πίτα (μακάρι ο φούρνος να ήταν με ξύλα το αποτέλεσμα θα ήταν εκπληκτικό!) στους 200ο C για περίπου 45 λεπτά. Μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα πάνω και κάτω.

    Μετά… Βουρρρρ στο ταψί!



    *(Για το άνοιγμα φύλλου μόνες σας. Δεν σας ξέχασα:

    Υλικά για να ανοίξετε φύλλο

    Θα χρειαστούμε:

    1 κιλό αλεύρι

    1 κουταλιά ξύδι

    1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

    2 κούπες νερό.

    Εκτέλεση του φύλλου

    Σε ένα μπωλ τοποθετούμε το αλεύρι και ρίχνουμε σιγά-σιγά τις δύο κούπες νερό, με τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει συμπαγές το ζυμάρι, όχι αραιό και να μπορεί να πλάθεται. Αν αραιώσει το μείγμα ρίχνουμε λίγο αλεύρι παραπάνω για να μπορεί να πλάθεται.

    Μετά κόβουμε μικρά μπαλάκια (στο μέγεθος μπάλας του μπέιζμπολ). Τα αλευρώνουμε από πάνω και αρχίζουμε με τον πλάστη να τα απλώνουμε μέχρι να γίνουν πολύ λεπτά. Για την κολοκυθόπιτα θα χρειαστούμε 5 ή 8 φύλλα.)



    Μικρά μυστικά

    - Αν προσθέσουμε σταφίδες και καρύδια στο μείγμα της κολοκύθας θα είναι «λουκούμι» το αποτέλεσμα.

    - Ακόμη το μυστικό είναι να την καραμελώσετε στο πάνω μέρος, όταν ψηθεί. Πώς; Απλά λιώνετε ζάχαρη σε ένα τηγανάκι και χύνετε το περιεχόμενο σιγά-σιγά κατά τόπους της πίτας.

    - Παγωτό…Οπωσδήποτε!

    - Επίσης, όρεξη να έχετε και μπορείτε να κάνετε κολοκυθόπιτα με 8 φύλλα. Στρώνετε 4 κάτω, ρίχνετε το μεγαλύτερο μέρος του μείγματος, καλύπτετε με φύλλο πάλι μείγμα, φύλλο-μείγμα, φύλλο-μείγμα και το φύλλο «σκέπαστρο».

    - Για να ξεκολλήσετε το ζυμάρι από τα χέρια σας μπορείτε να τα αλευρώσετε.

    - Σιροπάκι; Σοροπιάστε το με νερό, ζάχαρη μισή κούπα και ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού…. Μμμμμμμμ! Απόλαυση διπλή. Κρατήστε και για μας ένα κομματάκι να δοκιμάσουμε…

  • Αμυγδαλωτά - ο εύκολος τρόπος 



    Θα χρειαστείτε

    400γρ αμύγδαλα ωμά, αποφλοιωμένα. Εάν βρείτε αμύγδαλα με την φλούδα τους, τοποθετήστε τα απλώς σε βραστό νερό για 4 λεπτά και μετά δώστε τα στα παιδιά να τα "ζουλήξουν", έτσι ώστε να γλυστρήσουν τα αμύγδαλα έξω απο την φλούδα - αυτή η διαδικασία είναι αρκετά διασκεδαστική και τα αμυγδαλωτά θα είναι λίγο πιο νόστιμα μιας και δεν θα έχουν περάσει απο κάποια βιομηχανική επεξεργασία αποφλοίωσης.
    μια κούπα ζάχαρη
    λίγο νερό
    πολυμίξερ με μαχαίρι κοπής
    Τοποθετήστε τα αμύγδαλα στο μίξερ (ανάλογα το μέγεθος του μίξερ βάζετε λίγα λίγα) έτσι ώστε να ανακατευτούν και να γίνουν σκόνη - όσο πιο λεπτή γίνεται. Αφήστε τα παιδιά να προσθέτουν κάθε φορά τα αμύγδαλα και να πιέζουν το κουμπί του μίξερ. 

    Σε ένα μπώλ ανακατέψτε καλά το τρίμμα αμύγδαλου με την ζάχαρη. 

    (Η αναλογία της ζάχαρης είναι χαμηλή σχετικά με άλλες συνταγές αμυγδαλωτών για ενήλικες. Αν προορίζετε τα αμύγδαλωτά για ενήλικες τοποθετήστε μιάμιση κούπα ζάχαρη)

    Αφού ανακατέψτε πολύ καλά τα αμύγδαλα και την ζάχαρη προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας νερό και αρχίστε το ζύμωμα. Θα χρειαστεί να ζυμώσετε για μερικά λεπτά έτσι ώστε το ζυμάρι να μην κολλάει. 

    Όταν αρχίσει να μην κολλάει πιά και έχει γίνει ομοιόμορφο μπορείτε να πλάσετε τα αμυγδαλωτά.

    Αν θέλετε να φτιάξετε αμυγδαλωτά με δυο γεύσεις πχ. και με γεύση σοκολάτα, χωρίστε την μισή ζύμη, και στο ένα κομμάτι προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας σκόνη για ρόφημα κακάο (nesquik, kaotonic, hemo κτλ). Ζυμώστε καλά, ώστε το χρώμα να είναι ομοιόμορφο.

    Τώρα μπορείτε να παίρνετε λίγο απο το ζυμάρι σοκολάτας και λίγο απο το σκέτο ζυμάρι και να φτιάχνετε δίχρωμα μπαλάκια.

    Αν θέλετε να δώσετε σοκολατένιο χρώμα στα μπαλάκια σας, τοποθετήστε σε ένα μπώλ λίγη σκόνη για ρόφημα κακάο και κυλήστε σε αυτήν τα μπαλάκια.

    Μπορείτε επίσης να χρωματίσετε το ζυμάρι με χρώμα ζαχαροπλαστικής ή να δώσετε γεύση πορτοκαλιού, προσθέτοντας χυμό πορτοκάλι αντί νερό.

    Τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα και παρουσιάστε τα στους αγαπημένους σας ή στους φίλους/φίλες των παιδιών σας.

    Καλή όρεξη!

  • Μηλόπιτα Crumble 


    Για να ψήσετε αυτή την εύκολη μηλόπιτα θα χρειαστείτε,

    Για 10 μερίδες (Για λιγότερες μερίδες ή μικρό ταψί απλώς χρησιμοποιήστε τις μισές αναλογίες):

    ένα ταψί
    2 - 2 1/2 κιλά μήλα 
    250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
    6-10 κουταλιές μαύρη ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλετε να είναι η μηλόπιτα) 
    μια κουταλιά του γλυκού κανέλα
    μισό κιλό αλεύρι 



    Ξεφλουδίστε τα μήλα, κόψτε τα σε τέταρτα και δώστε στο παιδί σας ένα πλαστικό μαχαιράκι ή στρογγυλό μαχαιράκι παιδικό, να κόψει τα κομμάτια μήλου σε όσο πιο μικρά κομματάκια μπορεί. Ότι κομμάτια κόβει μπορεί να τα βάζει σε ένα μπώλ που θα έχετε βάλει δίπλα στο πιάτο του. 
    Μπορείτε όση ώρα ξεφλουδίζετε τα μήλα, ότι ξεφλουδίζετε να του/της το δίνετε να το κόβει. Υπολογίστε ένα μήλο παραπάνω για να μην υπάρχει πρόβλημα εάν το παιδί σας θέλει να φάει λίγο. 

    Τοποθετήστε απο πρίν την κανέλα και την μισή ζάχαρη σε δύο μπωλάκια και πείτε στο παιδί σας να ρίξει τα υλικά μέσα στο μπώλ με τα μήλα. Δώστε του/της μια κουτάλα για να τα ανακατέψει να πάει παντού η ζάχαρη και η κανέλα - θυμίστε του/της να μυρίσει για να δεί αν μυρίζουν ωραία όλα τα υλικά μαζί. 

    Βουτυρώστε το ταψί, τρίβοντας το κομμάτι βούτυρο πάνω στο ταψί. Χρησιμοποιήστε το περιτύλιγμα του βουτύρου για να απλώσετε το βούτυρο σε κάθε γωνιά του ταψιού. 

    Αυτή η διαδικασία είναι πάρα πολύ διασκεδαστική για μικρά παιδιά. 

    Αδειάστε μέσα στο ταψί το μείγμα με τα μήλα την ζάχαρη και την κανέλα. 

    Στο ιδιο μπώλ που μόλις αδειάσατε, τοποθετήστε το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη καθώς και το μισό αλεύρι. 

    Βάλτε τα χέρια σας μέσα, παιδιά και ενήλικες και ζουλήξτε το βούτυρο έτσι ώστε σιγά σιγά να ανακατευτεί με το αλεύρι, δημιουργώντας μικρά κομματάκια. 

    Τρίψτε τα χέρια σας μεταξύ τους έτσι ώστε τα κομματάκια να γίνονται όλο και πιο μικρότερα σβολάκια.

    Προσθέστε και το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίστε να ανακατεύετε να ζουλάτε και να τρίβετε. 

    Αυτή η διαδικασία είναι πάρα πολύ διασκεδαστική για μικρά παιδιά. 

    Θα τελειώσετε όταν όλο το αλεύρι έχει ανακατευτεί με κομματάκια βούτυρου, έχουν παντού δημιουργηθεί γρομπαλάκια ζυμαριού και δεν υπάρχει πια αλεύρι σε σκόνη. 

    Μεταφέρετε το μπώλ κοντά στο ταψί και πασπαλίστε σιγά σιγά όλο το μείγμα του αλευριού/βούτυρου απο πάνω απο τα μήλα. 

    Δεν χρειάζεται να ανακατέψετε, απλώς πασπαλίστε απο πάνω ομοιόμορφα. 

    Τοποθετήστε το ταψί σε φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει το πάνω μέρος. 



    Καλή Όρεξη!
  • Βλάχικη Πίτα 


    Υλικά που θα χρειαστείτε:

    3 χούφτες αλεύρι 
    νερό, ώστε να γίνει χυλός 
    αλάτι 
    1 αυγό 
    ½ κιλό φέτα 
    1 χούφτα κασέρι 
    πιπέρι (για παιδιά πάνω απο 4- 5 ετών)
    λίγη ρίγανη, λίγος δυόσμος 

    Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ και εκεί σπάστε ένα αυγό.Ρίξτε αλάτι, νερό και ανακατέψτε με την κουτάλα μέχρι να γίνει χυλός. 

    Βουτυρώστε το ταψάκι και στρώστε μέσα του το χυλό.

    Δώστε στο παιδί σας έναν πλαστικό τρίφτη για να τρίψει λίγο τυρί μαζί σας, και ρίξτε απο πάνω απο το χυλό την τριμμένη φέτα το κασέρι και το δυόσμο. 

    Πιπερώστε και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα, περίπου στους 180 βαθμούς Κελσίου. Δέκα λεπτά πριν την βγάλετε απο το φούρνο, ρίξτε λίγη ρίγανη απο πάνω.

    Καλή όρεξη!

  • Μπανανο-κρουασανο-πυργάκια & ψητή μπανάνα με κανέλλα! 



    Υλικά που θα χρειαστείτε: 


    ένα πακέτο έτοιμη σφολιάτα (850 γρ.)
    6-8 μπανάνες
    μισό βαζάκι μερέντα
    150 γρ. αμυγδαλόψιχα
    Κόψτε την σφολιάτα σε μικρά τετραγωνάκια. Στη συνέχεια, δώστε στο παιδί σας να κόψει τις μπανάνες με πλαστικό μαχαιράκι σε όσο πιο μικρά κομματάκια ή φετούλες μπορεί. Βάλτε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ έτσι ώστε να γίνουν μικρά κομματάκια. 

    Ανακατέψτε την μερέντα με τα αμύγδαλα και τις μπανάνες και στρώστε επάνω σε ένα τετραγωνάκι σφολιάτας λίγο απο το μείγμα, επάνω σε αυτό, ένα άλλο τετραγωνάκι και ούτω καθ΄εξής! 


    Τοποθετήστε τα «πυργάκια» σε βουτυρωμένο ταψί και ψήστε στους 180-200 βαθμούς για 40 λεπτά.

    Εκδοχή για παιδιά απο ενάμισυ ετών - "Ψητή μπανάνα με σφολιατάκια". 

    χρησιμοποιήστε την μισή ποσότητα απο την σφολιάτα και τις μπανάνες (μισό πακέτο σφολιάτα και 4 μπανάνες)
    3/4 της κούπας ζάχαρη
    1 κουτ. του γλυκού κανέλλα
    125 γρ. λιωμένο βούτυρο
    Δώστε στα παιδιά σας να κόψουν με τα χεράκια τους την σφολιάτα σε μικρά κομματάκια και βάλτε τα σε ένα μπώλ. Στη συνέχεια, δώστε τους να κόψουν τις μπανάνες με πλαστικό μαχαιράκι σε όσο πιο μικρά κομματάκια ή φετούλες μπορούν - προσθέστε και αυτό στο μπώλ. 

    Αφήστε τα παιδιά σας να αδειάσουν με τα χεράκια τους την κούπα με την ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο και την κανέλλα στο μπωλ. Ανακατέψτε καλά με μία κουτάλα και αδειάστε σε ένα ταψί το μείγμα. 

    Ψήστε στους 180-200 βαθμούς για 40 λεπτά.

    Καλή όρεξη!

  • Δροσερό Σάντουιτς για την παραλία 



    Για 3 σάντουιτς θα χρειαστείτε:
    Μία κονσέρβα τόνου (σε νερό), στραγγισμένη
    Ενα μήλο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
    1/4 απο το κεσεδάκι γιαούρτι
    1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
    1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
    3 φύλλα μαρουλιού 
    6 φέτες ψωμί του τόστ (σικάλεως)
    Ανακατέψτε όλα τα συστατικά εκτός του μαρουλιού και του ψωμιού σε ένα μπώλ.
    Μοιράστε το μείγμα σε τρείς φέτες ψωμιού, τοποθετήστε απο πάνω το φύλλο μαρουλιού και καλύψτε τα με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού.

    Μήν διστάσετε να βάλετε τα παιδιά σας να κόψουν το (καθαρισμένο) μήλο με πλαστικό μαχαιράκι, να αδειάσουν το γιαούρτι μέσα στό μπώλ, καθώς και τα άλλα υλικά και να ανακατέψουν καλά!
    Ο συνδυασμός μήλου και τόνου είναι πολύ γευστικός και σε σαλάτες - απλώς με balsamiko και λάδι -ένας ιδανικός τρόπος για να φτιάξετε μιά "γλυκιά" σαλάτα που θα αρέσει πολύ στα παιδιά σας. 

    Καλή όρεξη!
  • Δίχρωμα κουλουράκια! 



    Υλικά: 

    1 αυγό
    1 1/2 κούπα ζάχαρη
    200 γρ βούτυρο
    ξύσμα λεμονιού
    6 κουταλιές του γλυκού κακάο
    περίπου 800γρ αλεύρι
    1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
    μία κούπα πορτοκαλάδα (αμίτα ή άλλο χυμό)
    Λιώστε το βούτυρο ίσα ίσα να μαλακώσει ή βάλτε το εκτός ψυγείου για λίγες ώρες.
    Ανακατέψτε με κουτάλα το αυγό, τη ζάχαρη και το βούτυρο πολύ καλά.
    Προσθέστε μία κούπα αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το χυμό, και ανακατέψτε καλά και μετά χωρίστε τη ζύμη σε δύο μπώλ.
    Στο ένα μπώλ προσθέστε το κακάο και ανακατέψτε καλά, και στη συνέχεια προσθέστε και στα δύο ζυμάρια όσο αλεύρι χρειάζεται για να μην κολλάνε. 
    Με τα δύο αυτά ζυμάρια, πλάστε δίχρωμα κουλουράκια !

  • Χιονισμένα σοκολατάκια 



    Για 60 τρουφάκια περίπου, θα χρειαστείτε:
    μισό κιλό κουβερτούρα 
    2/3 της κούπας κρέμα γάλακτος
    2 πακέτα πτι-μπέρ τριμμένα (Δώστε στα παιδιά σας να τα θρυμματίσουν, είτε με το να πατήσουν το κουμπί του μίξερ, είτε και με το να τα τοποθετήσετε ανάμεσα σε δύο πετσέτες κουζίνας όπου μπορούν με ένα πλάστη να τα λιώνουν, είτε και απλώς με τα χεράκια τους)
    ινδική καρύδα για το τύλιγμα 
    Λιώστε την κουβερτούρα σε πολύ χαμηλή φωτιά (στην πιό χαμηλή ρύθμιση) και δώστε στα παιδιά σας να προσθέσουν την κρέμα γάλακτος, να ανακατέψουν με μιά κουτάλα και να προσθέσουν τα μπισκότα. 

    Αφήστε τη ζύμη να κρυώσει και δώστε στα παιδιά σας να πλάσουν μικρές μπαλίτσες.

    Τυλίξτε τα τρουφάκια σε ινδική καρύδα και βάλτε τα σε λαδόκολλα στο ψυγείο για να σφίξουν και να διατηρηθούν. 

    Αν θέλετε προσθέστε ένα φλιτζάνι θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς με τα μπισκότα για πιό πλούσια γεύση.

  • Τυρόψωμο! 


    Υλικά: 

    Ένα κεσεδάκι γιαούρτι
    Λάδι - 3/4 της κούπας 
    Φέτα -250 -300 γρ. 
    Καπνιστό ζαμπόν - 3-4 φέτες ή Ντομάτα - μία μεγάλη ώριμη
    Δυόσμος - 1 κουταλιά της σούπας
    Ρίγανη - μισή κουταλιά της σούπας
    Γλυκάνισο - μισή κουταλιά του γλυκού 
    Αλεύρι - όσο πάρει, για να γίνει μια ελαφριά ζύμη. 
    1. Δώστε στο παιδί σας να ρίξει το περιεχόμενο του γιαουρτιού σε ένα μπώλ. Μπορείτε να του κρατάτε το κεσεδάκι και αυτό με μια κουτάλα να ρίχνει το περιεχόμενο στο μπώλ. Δώστε του να προσθέσει και το λάδι. 
    2. Σε ένα άλλο μπώλ δώστε του να λιώσει την φέτα όσο πιο καλά μπορεί ! (αφήστε τη φέτα έξω απο το ψυγείο για λίγη ώρα πριν τη χρησιμοποιήσετε, έτσι ώστε να μην είναι παγωμένη) και ρίξτε τα κομματάκια στο μπώλ με το γιαούρτι και το λάδι.
    3. Παροτρύνετέ το να "σκίσει" το ζαμπόν σε κομμάτια. Εάν το παιδί σας είναι 2 - 3 ετών μπορείτε να του δώσετε ένα πλαστικό μαχαιράκι και να του δείξετε με ποιό τρόπο μπορεί να το χρησιμοποιήσει. 
    4. Δώστε του να τρίψει στα δάχτυλά του τα μυρωδικά - θα μυρίζουν μετά τα δάχτυλά του ωραία? Κόψτε την ντομάτα σε μικρά κομματάκια και προσθέστε και αυτήν την στα υπόλοιπα υλικά.
    5. Ζυμώστε μαζί με το παιδί σας όλα τα υλικά μαζί και φτιάξτε μικρά ψωμάκια.
    6. Ψήστε τα στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου!

  • Βραστή πατάτα με αβγό και γιαούρτι


  • Συστατικά

    1 μεσαία πατάτα 
    ½ κρόκο αβγού βραστού 
    2 κ.γ. γιαούρτι


    Οδηγίες

    Καθαρίζουμε και βράζουμε καλά την πατάτα. 
    Περνάμε τον κρόκο του αβγού από σουρωτήρι (τον περνάμε από μέσα να λιώσει), και τον ανακατεύουμε με την πατάτα και το γιούρτι.


  • Εύκολο γλυκάκι ψυγείου



    Υλικά:

    1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ

    1 φρέσκια κρέμα για σαντιγί μεγάλο μέγεθος (στο πράσινο χάρτινο κουτί με ένα κορνέ ζωγραφισμένο- μου είπαν ότι λέγεται και "φυτική")

    1 κουτί γάλα ζαχαρούχο

    1 κούπα φρέσκο γάλα

    1 βανίλια ή λίγο λικέρ

    μια χούφτα αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης χοντροαλεσμένα

    Εκτέλεση:

    Δεν θέλει και πολύ φαντασία...
    Χτυπάμε στο μούλτι το ζαχαρούχο γάλα με την κρέμα για σαντιγί και προσθέτουμε τη βανίλια ή το λικέρ για άρωμα.

    Στρώνουμε στο ταψάκι μας (κατά προτίμηση ορθογώνιο) μια σειρά μπισκότα αφού τα έχουμε βουτήξει ελαφρώς στο γάλα.

    Κατόπιν βάζουμε μια στρώση από την κρέμα.

    Συνεχίζουμε το ίδιο (μπισκότα-κρέμα) και τελειώνουμε με την κρέμα. Στο τέλος πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα ή φιστίκια.

    Αυτή την εκδοχή δοκίμασα εγώ στο σπίτι. Σκέφτομαι όμως και τις εξής παραλλαγές:

    Παραλλαγή Α:
    χοντροαλεσμένα αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης

    με ψιλοκομμένα κερασάκια μαρασκίνο σε όλη την κρέμα και όχι μόνο στο γαρνίρισμα

    Παραλλαγή Β:
    1 μεγάλη κουταλιά κακάο στην κρέμα

    με ή χωρίς αμύγδαλα, κερασάκια κ.λ.π.

    γαρνίρισμα τρούφα


  • Γλυκό με ζελέ, μπισκότα και κρέμα βανίλια




    Υλικά:
    1 ½ πακέτο πτι μπερ

    1 ½ λίτρο γάλα

    2 φακελάκια ζελέ φράουλα ή κεράσι

    2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια

    κανέλα

    Εκτέλεση:Ετοιμάζουμε το ζελέ.

    Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί με τα μπισκότα, τα περιχύνουμε με το μισό ζελέ και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο.

    Μόλις αρχίσει να παγώνει, τοποθετούμε άλλη μια στρώση μπισκότα και το υπόλοιπο ζελέ και ξαναβάζουμε στο ψυγείο.

    Όταν πήξει, ετοιμάζουμε την κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλια και τη ρίχνουμε στο ταψί.

    Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και βάζουμε στο ψυγείο.

  • Γλυκό ψυγείου




    Υλικά:
    1 πακέτο φρυγανιές

    4 ποτήρια φρέσκο γάλα

    4 ποτήρια φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

    1 ποτήρι ζάχαρη

    18 κουταλιές άνθος αραβοσίτου βανίλια

    Υλικά (για το σιρόπι):
    1 ½ ποτήρια νερό

    1 ½ ποτήρια ζάχαρη

    λίγο χυμό λεμονιού

    Εκτέλεση:
    Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού για λίγα λεπτά.

    Στρώνουμε τις φρυγανιές σε ένα μεγάλο τετράγωνο πυρέξ. Τις περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Προσοχή να μην γίνουν πολύ μαλακές.

    Για να ετοιμάσουμε τις δυο κρέμες: ζεσταίνουμε 3 ποτήρια γάλα μία μικρή κατσαρόλα. Ανακατεύουμε 1 ποτήρι κρύο γάλα με μισό ποτήρι ζάχαρη και 9 κουταλιές άνθος αραβοσίτου. Έπειτα προσθέτουμε το ζεστό γάλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να πήζει η κρέμα. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τις φρυγανιές και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη κανέλα.

    Για την κρέμα πορτοκάλι: ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με την υπόλοιπη ζάχαρη και το υπόλοιπο άνθος αραβοσίτου. Ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθούν τα υλικά. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να πήξει η κρέμα. Έπειτα ρίχνουμε την κρέμα πορτοκάλι πάνω από την κρέμα βανίλια. 

    Το αφήνουμε για λίγες ώρες στο ψυγείο. Και έτοιμο.


  • ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

    Υλικά:
    500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

    1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

    4 αβγά ολόκληρα

    300 γραμ. ζάχαρη

    100 γραμ. γάλα

    250 βιτάμ

    120 γραμ. πορτοκαλάδα (από ...πορτοκάλια)

    ξύσμα από 2 πορτοκάλια

    ½ - 1 κουτ. γλυκού έτοιμο μείγμα μπαχαρικών για κέικ (προαιρετικά)

    200 γραμ. τριμένη σοκολάτα 

    Εκτέλεση:
    Χτυπάμε το βιτάμ μέχρι να ασπρίσει.

    Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, μετά τα αβγά, το μείγμα των μπαχαρικών, την πορτοκαλάδα, το ξύσμα, το γάλα, την τριμένη σοκολάτα και στο τέλος το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. 

    Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. 

    Σημείωση: Μερικές φορές χρειάζεται να το βάλω επιπλέον 5 λεπτά στο αερόθερμο.

ΠΗΓΗ:   http://www.supa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου