Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Κολυμβητήρια: Κολύμβηση για παιδιά


Rob and Kathy McKay www.babyswimming.com

Όλα τα παιδιά  μπορούν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές ιδιότητες της κολύμβησης, είτε είναι απολύτως υγιή, είτε αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Στο οδηγό που ακολουθεί για την κολύμβηση σε κολυμβητήρια, η φυσίατρος Ξανθή Μιχαήλ,  πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης εξηγεί γιατί η άσκηση μέσα στο νερό  είναι τόσο ωφέλιμη  στις μικρές ηλικίες και ενημερώνει τους γονείς για όσα πρέπει να γνωρίζουν πριν στείλουν το παιδί τους σε κάποιο κολυμβητήριο.

Η κολύμβηση υπερέχει σαν άσκηση για τα παιδιά

Επειδή στην κολύμβηση δεν υπάρχουν φορτίσεις,  είναι ιδανική για τα παιδιά σχολείου  που βρίσκονται στην ανάπτυξη.  Επιβάλλεται, δε  - με την μορφή  της άσκησης και όχι σαν απλά παιχνίδια μέσα στο νερό - στα παιδιά που εμφανίζουν κάποια παθοφυσιολογία, από την σκολίωση και το άσθμα, μέχρι τον νεανικό διαβήτη και την παχυσαρκία. Φυσικά για να ξεκινήσει το παιδί μαθήματα κολύμβησης, πρέπει να προηγηθεί μια επίσκεψη στον παιδίατρο, ο οποίος  θα δώσει και την σχετική  έγκριση.
Για τα παιδιά με συγκεκριμένη παθοφυσιολογία πρέπει να υπάρχει πρόσθετη καθοδήγηση από τον αρμόδιο γιατρό ώστε η κολύμβηση  να καταστεί περισσότερο ωφέλιμη γι αυτά. Τις επιμέρους συμβουλές και τις σωστές κατευθύνσεις για την άσκηση μέσα στο νερό δίνει για την σκολίωση ο ορθοπαιδικός, για το άσθμα ο πνευμονολόγος, για τον νεανικό διαβήτη ο διαβητολόγος και για την παχυσαρκία ο παθολόγος. Από όλες αυτές τις ειδικές ομάδες παιδιών περισσότερο επωφελούνται από την κολύμβηση τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά που λόγω  των παραπανίσιων κιλών τους  δεν μπορούν συχνά να κάνουν άλλα είδη γυμναστικής.  Γι  αυτά η κολύμβηση είναι κάτι περισσότερο από ιδανική άσκηση, αφού αποτελεί την μόνη διαθέσιμη μορφή άσκησης (χωρίς τον κίνδυνο κακώσεων).

Κολυμβητήρια: Συχνότητα και διάρκεια της άσκησης

Η  σωστή συχνότητα της κολύμβησης είναι 3  φορές την εβδομάδα για ουσιαστικό αποτέλεσμα στην υγεία. Κάθε  δημοτικό σχολείο θα' πρεπε να συνεργάζεται με ένα κολυμβητήριο και αν οι τρεις φορές την εβδομάδα φαντάζουν πολλές έστω και μια αρκεί για να κάνει τη διαφορά. Σε ότι αφορά την διάρκεια της κολύμβησης, αυτή εξαρτάται από την  οργανική κατάσταση του παιδιού και την θερμοκρασία του νερού. Αν η πισίνα στο κολυμβητήριο έχει θερμοκρασία περιβάλλοντος και είναι απλά σκεπαστή  τότε τα παιδιά μπορούν να κολυμπήσουν 45 λεπτά τη φορά. Αν από την άλλη η πισίνα στο κολυμβητήριο είναι θερμαινόμενη - οπότε το κολύμπι είναι πιο θεραπευτικό - τότε η διάρκεια της κολύμβησης μειώνεται γιατί το ζεστό νερό κουράζει γρηγορότερα τα παιδιά  Έτσι στα κολυμβητήρια με θερμαινόμενη πισίνα η κολύμβηση διαρκεί 20-30 λεπτά τη φορά.

Κολυμβητήρια για παιδιά και στυλ κολύμβησης

Από τα τέσσερα  διαφορετικά στυλ κολύμβησης (ύπτιο, ελεύθερο, πρόσθιο, πεταλούδα)  ο γιατρός του παιδιού είναι ο μόνος αρμόδιος  για να επιλέξει το πιο κατάλληλο για εκείνο. Η πεταλούδα ως  πιο περίπλοκη και απαιτητική δεν ενδείκνυται για  τις μικρές ηλικίες, ενώ τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η επιλογή του ιδανικού στυλ κολύμβησης περιλαμβάνουν  την ανάπτυξη του παιδιού και τα άλλα προβλήματα  υγείας που πιθανώς αντιμετωπίζει.  Όταν η κολύμβηση γίνεται συστηματικά και συνδυάζεται με ισορροπημένη διατροφή,  βοηθά στην απώλεια του περιττού βάρους και γι αυτό είναι πολύτιμος σύμμαχος στην καταπολέμηση της  μάστιγας της παιδικής παχυσαρκίας.

Κολυμβητήρια για παιδιά: Προϋποθέσεις καταλληλότητας

Σε κάθε κολυμβητήριο θα έπρεπε  να υπάρχει ένας γυμναστής εξειδικευμένος στον τομέα «άσκηση και υγεία», ώστε να έχει καλές γνώσεις για τις ασκήσεις που γίνονται μέσα στο νερό.  Σημειώνεται και πάλι ότι η κολύμβηση είναι θεραπευτική  όταν γίνεται  σαν άσκηση με σωστή τεχνική και όχι σαν παιχνίδι μέσα στην πισίνα. Επίσης, μείζον θέμα για τα κολυμβητήρια είναι η τήρηση των κανόνων και των μέτρων υγιεινής καθώς η ανεπαρκής εφαρμογή τους εγκυμονεί κινδύνους λοιμώξεων.
Πιο συχνή λοίμωξη από  ανεπαρκή απολύμανση του νερού  είναι η ουρολοίμωξη  που όταν συμβαίνει, έχει την κακή ιδιότητα να υποτροπιάζει συχνά.  Για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων δείγματα νερού από το κολυμβητήριο  πρέπει να στέλνεται για ανάλυση κάθε εβδομάδα, ενώ είναι σημαντικό και τα παιδιά να τηρούν τους ατομικούς κανόνες υγιεινής. Σε αυτούς  περιλαμβάνονται ντους πριν και μετά την κολύμβηση, αποφυγή κατάποσης νερού  του κολυμβητηρίου,  αλλαγή  του βρεγμένου μαγιό με στεγνό και αποφυγή  της κολύμβησης όταν είναι άρρωστα,

ΠΗΓΗ:  http://www.healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου